Butlletí 3 – Orientació
Orientació acadèmica i profesional.
Al final de l’etapa de l’educació secundària obligatòria els vostres fills hauran de prendre una decisió important sobre el seu futur acadèmic i professional.
Sovint veureu que es deixen enlluernar per les professions que apareixen en pel·lícules o serials que estan de moda, per això és decisiu el vostre paper orientador i d’acompanyament en la presa de decisions, que els ajudi a descobrir els seus interessos i a valorar les seves capacitats i límits.
És important que us poseu en contacte amb el tutor o orientador del centre educatiu on el vostre fill estudia. Entre tots l’ajudareu a prendre la decisió més adequada.
El Departament d’Ensenyament posa a l’abast de les famílies els recursos i eines següents per ajudar-vos en aquest procés:
Estudiar a Catalunya. Hi trobareu un qüestionari d’autoconeixement dirigit als vostres fills per conèixer els àmbits professionals en què poden tenir aptituds; itineraris a seguir; entrevistes a professionals que els permetran conèixer les experiències de cada professió, entre altres.
Saló de l’Ensenyament.
Informació àmplia i actualitzada sobre l’oferta d’estudis que s’imparteixen a Catalunya. Hi trobareu també professionals de diferents àmbits que us assessoraran i orientaran.
Una relació de confiança amb el centre educatiu contribueix a millorar el rendiment escolar dels fills.
A l’escola els nostres fills i filles hi passen moltes hores; de fet, és el complement educatiu més important; per tant en haver de delegar una part de la seva formació hem d’informar-nos i reflexionar amb profunditat l’escola que triem. L’aspecte a tenir en compte és que el caràcter propi de l’escola s’identifiqui amb els nostres objectius educatius. Del que es tracta doncs, és que hi hagi coherència entre el projecte del centre educatiu i el projecte dels pares.
El nostre fill o filla ha de comprendre que és bo assistir a l’escola i la gran sort que tenen de poder anar-hi; contínuament ens arriben noticies sobre nens que es passen la vida al carrer, de nenes que són discriminades i han de treballar de ben menudes, sense rebre assistència escolar; de criatures al Nepal que han de caminar dues hores d’anada i dues de tornada per rebre només dues hores de classe. Convé que els nostres infants i adolescents prenguin consciència d’aquest fet per poder valorar el que tenen.
(Informacions del Web del departament d’Ensenyament Família i Escola)
No Comment