PROJECTE MULTILINGÜE al Col·legi Sant Josep

L’aprenentatge de llengües estrangeres i el domini de la comunicació són eines imprescindibles a la societat actual. En el Col·legi Sant Josep estem desenvolupant el projecte d’escola multilingüe amb l’objectiu que l’alumnat assoleixi una capacitat òptima d’expressió oral i escrita en català, castellà i anglès de forma natural. A més, a partir de l’ESO els alumnes també tenen la possibilitat d’aprendre una segona llengua estrangera, francès o alemany. D’altra banda, a l’Educació Infantil s’introdueix l’aprenentatge del xinès, que tindrà continuïtat a Primària com a activitat extraescolar i curricular, com a eina per potenciar la creativitat i el desenvolupament de la capacitat fonètica per tal de facilitar l’aprenentatge d’altres llengües.

Concretament pel que fa a l’anglès, des de P2 (mètode Phonix) fins a 2n de Batxillerat, es té la col·laboració dels auxiliars de conversa nadius a les classes una hora setmanal en grups reduïts, es fa immersió en llengua anglesa a les classes d’anglès, s’imparteixen diverses matèries en anglès al llarg del currículum en totes les etapes, es fomenten activitats participatives a l’aula, grups de conversa, lectures, concursos, activitats extraescolars en anglès, colònies, etc. per tal d’accedir a la universitat amb la titulació de First Certificate (B2) – Advanced (C1) o bé l’Oxford Test of English.

Al Col·legi Sant Josep apostem per un model multilingüe perquè creiem que les llengües són portes d’obertura al món. Per això, volem que l’alumnat assoleixi una capacitat òptima d’expressió oral i escrita en català, castellà i anglès. El projecte que us presentem pretén que els alumnes vagin interioritzant de la mateixa manera totes les llengües des del començament de l’aprenentatge de cadascuna d’elles ja des de P2 i, per aconseguir-ho, som conscients que és fonamental que la transmissió d’una tercera llengua també es dugui a terme de forma natural.

 

Els IDIOMES al Col·legi Sant Josep – Xinès, Alemany, Anglès, Francès, Castellà i Català

A l’Educació Infantil, els nostres alumnes comencen l’aprenentatge de la llengua anglesa a P2 amb el mètode Phonix, interactiu i divertit, amb el qual els nens i nenes aprenen jugant, cantant cançons i adquirint vocabulari. El nostre objectiu és que s’ho passin bé aprenent i aprenguin passant-s’ho bé. A partir de P3 s’introdueix la matèria de Learning about myself en anglès, així com la introducció del xinès, fins a P5, amb continuïtat a Primària com a extraescolar i activitat curricular. A l’Educació primària, a part de fomentar la comunicació oral amb l’speaking juntament amb els auxiliars nadius de conversa, en tots els cursos de Primària s’imparteix l’assignatura de Science (3h/set.) en anglès. D’altra banda, també s’ofereixen activitats extraescolars com el teatre en anglès, i algunes colònies també. I el xinés té continuïtat ens els primers cursos de Primària.

En el marc de l’ESO, es pretén consolidar millor els continguts i potenciar la part de comunicació oral a partir d’una metodologia participativa gràcies a l’hora setmanal d’speaking amb els auxiliars nadius de conversa. Es fa immersió en llengua anglesa a les classes d’anglès curricular de tots els nivells mitjançant agrupaments flexibles o grups reduïts. A 1r i 2n d’ESO en forma de projecte interdisciplinari també s’imparteix en anglès la matèria de Project (3h/set.). I a 3r d’ESO es fan tres hores setmanals de Servei comunitari en anglès. A part, els alumnes d’ESO poden escollir entre fer francès o alemany, amb continuïtat durant l’etapa.

A l’etapa del Batxillerat la llengua anglesa es treballa com una eina de comunicació amb l’aprofundiment de la comprensió de diferents tipus de textos escrits, la pràctica de la comunicació oral amb exposicions individuals, la recerca en grups i el perfeccionament de la gramàtica amb la finalitat de garantir un domini acurat de la comunicació. En aquest curs hauran adquirit els coneixements i el nivell necessaris per accedir a la universitat amb la titulació de First Certificate (B2) – Advanced (C1) o bé l’Oxford Test of English.

 

Col·legi Sant Josep – Mètode Phonics (Anglès a Infantil)

El mètode Phonics va néixer al Regne Unit per donar resposta a nens i nenes amb dificultats d’aprenentatge. Aquest mètode ajudava els alumnes que no aconseguien aprendre a llegir i a escriure al mateix ritme que la resta del grup a través de gestos units a sons.

L´objectiu del nostre projecte Phonics és millorar la iniciació a la lectoescriptura en llengua anglesa basant-nos en la correcta pronunciació dels fonemes. Hem implementat aquest mètode en l´etapa infantil ja que està demostrat que l´adquisició d´una llengua estrangera és molt més eficaç a aquestes edats. La morfologia física dels infants presenta, d’una banda, una major plasticitat a les cordes vocals que permet produir sons no habituals en la llengua materna i, de l’altra, una major plasticitat neuronal que facilita l’adquisició de nous coneixements.

El mètode fonètic sintètic ensenya als nens i nenes de manera multisensorial, és a dir, a  través d´imatges, moviments i sons. Els infants aprenen un gest per cada un dels 42 sons que formen el sistema fonètic anglès. Podem dir que és un mètode molt motivador tant per a l’alumnat com per al professorat, que pot comprovar com els alumnes milloren i adquireixen les habilitats necessàries. La presentació dels sons segueix un ordre específic, que no és l’alfabètic, sinó un ordre basat en la freqüència d’ús i de formació de paraules. Així, amb la presentació dels primers 6 sons es capacita els nens i nenes en la formació de paraules des del principi. Els sons es presenten en grups de 6 i en l´ordre que indica la següent imatge.

Mètode Phonics

Cadascun d´aquests sons va acompanyat d’uns gestos que ajuden a recordar els sons en qüestió. A més, s’acompanyen d’unes cançons que capten l’interès i l’atenció dels infants. A part dels 42 sons que componen l’abecedari, s’inclouen els digrafs, és a dir, els sons representats per dues lletres, com ara sh, th, ai i ue. Una vegada apresos tots els sons, s’ensenya com es formen i escriuen les lletres. A continuació, es passa al blending o, dit d’una altra manera, la unió de sons aïllats per aconseguir la formació de paraules noves començant per paraules que segueixen el model cvc (consonant-vocal-consonant) i en les quals la llengua anglesa és especialment rica, per exemple, sat, sit, pan, pin o pat. Després, es presenta la segmentació, això és, identificar els sons en paraules. És a dir, que els alumnes aprenen a diferenciar cadascun dels sons que formen una paraula, per exemple, c- a- t. Per aconseguir-ho, se’ls ajuda físicament associant cada so amb un cop al llarg del braç que els ajuda a visualitzar el procés. I, finalment, cal destacar un altre aspecte particular del mètode Phonics: la inclusió  de les denominades tricky words, les paraules amb truc. Es tracta d’unes paraules que no es llegeixen seguint les regles fonètiques que s’estan ensenyant sinó que s’ensenyen de forma separada perquè s’aprenguin de memòria. Són paraules fonamentals per a la formació de frases, entre les quals es troben els pronoms o altres paraules com, per exemple, I, you, me, we, eight.

Creiem que l’aplicació del mètode Phonics a l’etapa infantil és crucial perquè els nostres alumnes puguin aprendre a llegir i resoldre molts problemes com la correcta pronunciació des d’un bon principi o l’aprenentatge exitós de paraules difícils. Tanmateix sabem que el valor d’aquest mètode va molt més enllà ja que aporta una base sòlida per a l’aprenentatge futur a llarg termini i facilita l’ortografia en edats posteriors.

 

AUXILIARS DE CONVERSA (anglès) 2022-23

Hello everyone! My name is Stefanie and I´m here to help you improve your English. I was a former newspaper and magazine editor in the Philippines, and I have co-authored a series of style books. My family and I moved to Barcelona two years ago and we´ve never looked backed. We enjoy the leisurely pace of the Mediterranean lifestyle. I have grown to love teaching at St. Josep. The students are adorable and are smart! They are attentive to the lessons in class. I love sharing stories with them. Don´t feel shy to approach me and ask for help!