Seguim al Racó de la infancia en l’Era Digital amb… unes reflexions sobre els avantatges i els inconvenients de fer servir les tauletes digitals sensibles respecte els portàtils…

Tablet o portàtil

Tablets o portàtils?

Moltes vegades com a pares i formadors ens hem fet la pregunta  Ordinador o Tablet? Tothom reconeix  que existeixen avantatges i inconvenients a la utilització dels dos i, a continuació exposarem alguns d’ells de les Tablets respecte als ordinadors portàtils:

Avantatges

  • La Tablet és més fàcil d’utilitzar gràcies a la seva pantalla tàctil

Moure’t per la tauleta és realment intuïtiu ja que requereix tan sols d’una sèrie de tocs i gestos dels dits a la pantalla, en comptes de moviments de ratolí, clics o combinacions de tecles. Aquestes interfícies més intuïtives acceleren enormement l’adquisició de competències digitals, per exemple, en la creació de presentacions multimèdia i edició d’imatges i vídeos, a comparativa de l’ús d’aquestes mateixes aplicacions a l’ordinador.

  • La Tablet permet una major portabilitat

Encara que hi ha portàtils molt lleugers, per consumir contingut digital, segueix sent, sens dubte, més còmode llegir a la tauleta mentre viatges.

  • La Tablet és un fantàstic lector de documents i notícies

Obrir qualsevol document de lectura i a més, a la tauleta, podem compensar la mida més petita de la pantalla, permetent ajustar el tamany de la lletra, així com el color del fons de la pantalla per disminuir la brillantor i fer més agradable la lectura segons sigui de dia o de nit.

  • La Tablet és un escàner portàtil de papers

Gràcies a la càmera integrada a la tauleta  a més d’aplicacions, pots fotografiar i agrupar fàcilment en un sol document  una gran quantitat de papers.

  • La càmera integrada a les Tablets és de gran qualitat

A mesura que els models de tauleta han anat evolucionant, les seves càmeres han anat millorant en qualitat.

  • Les aplicacions de les tauletes són més econòmiques i d’una excel·lent qualitat

La quantitat i varietat d’Apps educatives a l’App Store i Google Play és enorme i a preus molt per sota de les aplicacions de l’ordinador. La dificultat és  conèixer aquelles aplicacions que valen el seu cost i en aprendre a integrar.

  • La Tablet s’encén i s’apaga més ràpidament.

Les tabletes en general et permeten posar-te a treballar amb un sol toc, ja que no cal tancar les aplicacions. Una tauleta tampoc requereix que l’apaguis amb la freqüència d’un portàtil i, quan hagis de fer-ho, el reinici és més ràpid. Igualment és més ràpid i fàcil instal·lar, des instal·lar i actualitzar qualsevol aplicació en la tauleta que a l’ordinador.

 

Inconvenients

  • La pantalla de les tablets és més petita que la de l’ordinador

Si estàs acostumat a treballar amb una pantalla de 38 cm en diagonal i passes a una rajola de 24 cm, potser et costi adaptar-te a les noves dimensions.

  • Les tablets tenen un espai d’emmagatzematge molt inferior

Les tauletes ofereixen un espai d’emmagatzematge molt inferior a la capacitat d’un ordinador.

  • El teclat de la tauleta és virtual i petit

El teclat de la tauleta ocupa una part de la pantalla, el que pot resultar molest a l’hora de realitzar un llarg escrit en una pantalla ja més petita. Una altra possible solució és recórrer a un teclat físic i connectar-lo a la tauleta per Bluetooth.

  • Treballar amb diverses aplicacions alhora és menys intuïtiu en les tauletes

Mentre que a l’ordinador disposes a la pantalla de diverses finestres flotants amb diferents aplicacions obertes a les tauletes s’alterna entre aplicacions obertes, que no estan visibles en una sola pantalla.

 

Explorem?

Continuem recomanant  pàgines web  on podem trobar recursos didàctics per treballar de manera digital i interactiva amb els nostres fills tant a l’ordinador i la tauleta sensible com als smartphone o tablets. Aquesta vegada us proposem  un joc divertit pels infants i amb moltes possibilitats creatives  i de coordinació.

Fíodor