Els nens i nenes de quart de primària hem aprofitat l’últim dia de curs per visitar les caves Codorniu. La localitat de Sant Sadurní d’Anoia és un dels centres més importants de la indústria del cava. A l’actualitat, al municipi hi ha prop d’un centenar de firmes que elaboren aquest cèlebre escumós.

Codorniu és una empresa catalana dedicada a la producció de vins fundada l’any 1551. Actualment, a nivell mundial és el principal productor de vins escumosos fermentats dins l’ampolla pel mètode xampanyès, o cava. La seva producció anual és de 60 milions d’ampolles.

La família Codorniu va entrar en el comerç de vins a partir de la meitat del segle XVI, segons reflecteix un document de l’època a nom de Jaume Codorniu. El 1659 es produeix l’enllaç matrimonial entre Anna Codorniu –la darrera de la família a dur el cognom– i Miquel Raventós i, així, dues famílies vitivinícoles de gran tradició van quedar unides; a partir de llavors els hereus del celler passen a dur el cognom Raventós.

Anys després, arran de la caiguda de la producció vinícola, l’empresa reorienta la seva producció cap al xampany, només molt recentment anomenat cava per respecte a la denominació d’origen francesa. Així, el 1872 Josep Raventós i Fatjó, després d’un viatge a la Xampanya, comença a produir vi escumós mitjançant el mètode tradicional; pioner a l’Estat espanyol, establí una nova indústria a l’Alt Penedès.

Les caves de Codorniu de Sant Sadurní d’Anoia van ser construïdes sota les ordres de Manuel Raventós (18951915), segons el projecte de Josep Puig i Cadafalch. En aquell moment Codorniu produïa unes 100.000 ampolles de cava anuals, per això la dimensió dels cellers semblava desproporcionadament gran per a aquesta producció, a més d’estar lluny del ferrocarril. Aquest celler fou nomenat Monument Històric Artístic el 1976 i es pot visitar regularment.

Actualment la família Raventós-Codorniu controla tot el procés productiu, des del ceps fins a la venda. L’empresa compta actualment amb unes instal·lacions molt modernes i ben equipades. És un dels grans productors catalans de cava, juntament amb Freixenet.

Ha estat una visita molt apropiada per recordar que tenim l’escola a Sant Sadurní d’Anoia, una col·legi envoltat de grans caves. Hem gaudit de valent de les explicacions i del trenet.

Des d’aquí volem agrair la visita que hem fet ja que ens ho han explicat molt adequat a la nostra edat. I que el cava no falti a cap taula!

Bones vacances a tots!