En motiu de la 21a edició de la Setmana de la Ciència 2016 a Catalunya, del 11 al 20 del mes de novembre, el Col·legi Sant Josep també organitza algunes activitats relacionades amb la ciència amb el lema CARTOGRAFIA LA CIÈNCIA (concurs de ciència ENIGMATITZA’T, viu la ciència a través del 7è art a l’ESO, xerrades científiques al Batxillerat, experiments a Primària, BeeBotitza’t a Infantil…). Els temes centrals de l’edició d’enguany són els LLEGUMS, la CARTOGRAFIA i la RELACIÓ GLOBAL/LOCAL.

wSetmana Ciència 2016 - Infantil

Durant la Setmana de la Ciència els alumnes de P4 i P5 treballarem amb l’ajuda dels nostres Bee-bots els següents continguts: resoldrem diferents exercicis lógico-matematics i de compteig, i els robots ens ajudaran a descobrir elements per realitzar experiments científics.

 

EDUCACIÓ INFANTIL – P4

Objectes i ombres: qualitat de la llum incidint en els cossos.

La qualitat de la llum incidint en els cossos.

Al pati amb guix de colors ens hem dibuixat entre nosaltres les nostres pròpies ombres  que  es  reflectien  al terra.

Preparant la base d’un fons gegant  de nou, hem pogut relacionar els diferents dibuixos amb la seva ombra.

De nou hem treballat la relació número-quantitat  indicant el número de rus d’abelles  que els nostre Bee-bot  ha de recórrer segons la quantitat que ens marca a l’atzar el dau.

Gairebé els encerts han estat assegurats.

 

Fem formes amb els colors: barreges psicodèliques basades en la densitat i textura dels líquids.

Plats de pintura de diferents colors distribuïdes per l’espai dels Bee-bots sota un fons divertits d’esquitxos de pintura els nostres petits robots ens han ajudat a triar els colors per poder realitzar les diferents barreges.

Hem pogut observar com barregem la pintura sobre una mica de llet o alcohol i el resultat de les nostres barreges canvia.

Per acabar hem realitzat una activitat de situació espacial  seguint les ordres establertes amb les targetes de programació dels Bee-bots. Hem anat cap al davant, cap al darrera, hem girat cap a un costat, hem parat, hem netejat ordres per operar amb altres….

Tot un entrenament per treballar amb els nostres petits robots.

Realment uns grans artistes!!!!

 

EDUCACIÓ INFANTIL – P5

Aplicació del principi de Bernoulli: permet que els objectes més pesats que l’aire es mantinguin flotant i no caiguin.

Que permet que els objectes més pesats que l’aire  es mantinguin flotant i no caiguin.

Amb fons de núvols els nostres Bee-bots ens han ajudat a trobar les mateixes parelles en forma de memory distribuides a tot l’espai.Hem pogut trobar objectes com avions, cohets, globus aerostàtics…… tots aquest mitjans de transport que ens permeten volar i es mantenen en l’espai sense caure.

Amb un embut construit amb foam una palleta i una bola  poc pesada hem pogut comprovar com bufant per la canyeta la bola no cau i es manté flotant  tal i com ens explica el principi de Bernoulli.

Tot un descobriment!!!!

En un segon moment els Bee-bots han triat una figura geomètrica avançant en l’espai segons la numeració triada a l’atzar per un dau gegant.

El resultat final ha estat la construcció d’un mosaïc conjunt de figures geomètriques seguint les indicacions dels nostres Bee-bots.

 

Taumatrops: joguina òptica que aprofita l’efecte de la persistència de la visió o persistència retiniana.

Hem descobert la màgia del  taumatrop (del grec thauma (meravella) i tropos (acció de girar) és una joguina òptica que aprofita l’efecte de la persistència de la visió o persistència retiniana.

Amb l’ajut dels Bee-bots hem trobat les parelles dels motius per construir els nostres propis taumatrops.

Realment una màgia senzilla!!!

L’activitat lògica ha estat la construcció de diferents circuits  pels nostres petits col·laboradors i de nou hem pogut  treballar l’orientació  utilitzant els laberints construïts pels propis alumnes.

Un treball on la col·laboració i el treball en equip han estat  la base de l’èxit.