El racó de la infància en l’era digital

La presència de les TIC a l’educació és cada vegada més inqüestionable i, en aquest context, redissenyar els espais i formats d’aprenentatge és vital. En aquest espai us oferirem en el temps teories, us obrirem portes i reflexions, plantejaments sobre els beneficis potencials i les limitacions que de la tecnologia aporta avui i aquí a les seves vides. Aportacions periòdiques que ens aproparan al món de les noves tecnologies a la infància.

PROTEGIM, PERDEM LA POR, CONTROLEM, COLABOREM I FORMEM PART EN EL PROCÈS D’APRENENTATGE MITJANÇANT RECURSOS TECNOLÒGICS AL SEU ABAST. DES DE L’ESCOLA CONJUNTAMENT AMB LA FAMILIA PODEM OFERIR UN NÚVOL DE RECURSOS TECNOLÒGICS ALS NOSTRES INFANTS.

Avui en dia els nens són nadius digitals, per tant, utilitzen la tecnologia a les seves vides. Els adults som els nouvinguts tecnològics i hem hagut de treballar pas a pas en l’era digital. No hem de tenir por de progrés i futur digital. Podem deixar que els nens descobreixin el món de la tecnologia pels seus propis procediments. Els nens descobriran a través del joc un món motivador i interessant.

Explorem?

El primer material que us volem oferir està al següent enllaç que és una pàgina en anglès però segura i plena de colors, cançons i màgia.

http://www.cbeebies.com

Aquí teniu una pàgina de jocs, vídeos, cançons, i propostes per la BBC per infants en anglès però molt útils per treballar colors, números, alguns tòpics… Pàgina i jocs segurs per experimentar amb eines tecnològiques que el nen depenent de la seva autonomia, edat i interès podrà realitzar. Endavant, proveu-la conjuntament amb els vostres fills! Únicament necessiteu un ordinador o una Tablet i una mica de temps.

 

Nadius digitals, però a partir de quina edat?

Seguim al Racó de la infància en l’Era Digital amb… unes reflexions a partir d’una publicació al diari  digital Vilaweb  que ens faran pensar i situar-nos al voltant de les aventatges i desaventatges de la freqüència en l’ús de noves tecnologies pels infants així com del control familiar i l’acompanyament.

S’anomena natius digitals els nascuts a partir de la dècada de 1990. Han crescut envoltats de pantalles i hi conviuen amb la tecnologia de manera quasi natural des de ben petits. Algunes de les qüestions que ens plantegem:

  • Però a quina edat és recomanable començar?
  • Quins efectes poden tenir la tele i els dispositius mòbils sobre la salut i el desenvolupament posterior?
  • Quin paper han de tenir els pares i mares en el consum de continguts?

Els nostres infants han crescut envoltats de pantalles i hi conviuen amb la tecnologia de manera quasi natural des de ben petits: amb la televisió, per suposat, però també amb ordinadors, consoles i videojocs de tota mena.

En els últims anys, la proliferació d’smartphones i tablets amb pantalla tàctil ha facilitat que les generacions més recents interactuïn amb aquests dispositius encara més d’hora. De fet, cada cop hi ha més models pensats directament per a infants, fins i tot d’edat preescolar.

El consum de televisió

Els estudis sobre els efectes del consum de televisió a edats primerenques es multipliquen per tot el món. L’American Academy of Pediatrics (AAP) recomana que no es vegi televisió fins a fets els dos anys, i mai més de dues hores diàries a partir d’aquesta edat, pels possibles riscos de desenvolupament i comportament que se’n deriven.

Així semblen confirmar-ho les investigacions més recents: des de Canadà als Emirats Àrabs es detecta que més temps davant de la pantalla està significativament  relacionat amb…

Les altres pantalles: smartphonestablets

L’informe anual de Common Sense mostra que tres de cada quatre infants menors de 8 anys tenen accés a un d’aquests dispositius mòbils, 38% dels menors de 2 anys ja els han fet servir algun cop. La proliferació d’aplicacions per a aquestes edats indica que la indústria ha trobat un nou  mercat i que espera que continuï creixent.

Si consideren que l’ús prolongat i no controlat ja no aporta beneficis sinó que  pot generar infants més passius, especialment des que han detectat un creixent nombre de famílies que substitueixen els jocs a l’aire lliure i les lectures amb els nens per l’entreteniment a través de les apps.

No podem oblidar que que cada nen i cada família és un món i que són els pares, des del sentit comú, els qui ho han de valorar. A tots ens preocupa que els nostres nens es puguin “enganxar” al mòbil i no facin res més. Però no hem d’oblidar que… “Mòbils i tablets són només instruments, i es poden fer servir de moltes maneres”.

Experiència en família

L’ús de les noves tecnologies sempre en presència d’un adult que pugui supervisar a quins continguts s’hi accedeix. Especialment amb els més petits,  compartir l’experiència: jugar plegats, o comentar en què consisteix l’activitat que apareix en pantalla en cada moment permet reforçar la comprensió i crear a més un moment de diversió conjunta, de la mateixa manera que es comparteix la lectura d’un llibre o les activitats a l’aire lliure.

En l’accés a internet és important a més instal·lar controls parentals, tant en ordinadors com en dispositiu mòbils.

L’addicció tecnològica no és només cosa de nens

Una nova línia d’investigació se centra en els efectes que té l’ús continuat d’aquests dispositius per part dels adults.

Els primers resultats, encara incomplets, detecten sentiments de gelosia i sensació de falta d’atenció per part de pares i mares més pendents de l’últim email o de les actualitzacions de les xarxes socials que del que els nens els expliquen o pregunten en aquell moment.

Caldrà tenir en compte també aquesta perspectiva, perquè de poc valdrà intentar educar si es predica l’exemple contrari.

Explorem?

Continuem recomanant  pàgines web  on podem trobar recursos didàctics per treballar de manera digital i interactiva amb els nostres fills tant a l’ordinador i la tauleta sensible com als smartphone o tablets. Ens decidim a recomanar web aplicables a qualsevol dispositiu interactiu i digital conectat a internet donat que per smartphone i tablets existeixen innumerables aplicatius infantils classificats per àrea, temàtica, nivells … als que podeu accedir de forma gratuita i fàcil.

Recursos matemàtics en català.

Eina per dibuixar o pintar amb plantilles temàtiques i molt senzill i pràctic.

 

Tablets o portàtils?

Seguim al Racó de la infancia en l’Era Digital amb… unes reflexions sobre els avantatges i els inconvenients de fer servir les tauletes digitals sensibles respecte els portàtils…

Tablet o portàtil

Moltes vegades com a pares i formadors ens hem fet la pregunta  Ordinador o Tablet? Tothom reconeix  que existeixen avantatges i inconvenients a la utilització dels dos i, a continuació exposarem alguns d’ells de les Tablets respecte als ordinadors portàtils:

Avantatges

  • La Tablet és més fàcil d’utilitzar gràcies a la seva pantalla tàctil

Moure’t per la tauleta és realment intuïtiu ja que requereix tan sols d’una sèrie de tocs i gestos dels dits a la pantalla, en comptes de moviments de ratolí, clics o combinacions de tecles. Aquestes interfícies més intuïtives acceleren enormement l’adquisició de competències digitals, per exemple, en la creació de presentacions multimèdia i edició d’imatges i vídeos, a comparativa de l’ús d’aquestes mateixes aplicacions a l’ordinador.

  • La Tablet permet una major portabilitat

Encara que hi ha portàtils molt lleugers, per consumir contingut digital, segueix sent, sens dubte, més còmode llegir a la tauleta mentre viatges.

  • La Tablet és un fantàstic lector de documents i notícies

Obrir qualsevol document de lectura i a més, a la tauleta, podem compensar la mida més petita de la pantalla, permetent ajustar el tamany de la lletra, així com el color del fons de la pantalla per disminuir la brillantor i fer més agradable la lectura segons sigui de dia o de nit.

  • La Tablet és un escàner portàtil de papers

Gràcies a la càmera integrada a la tauleta  a més d’aplicacions, pots fotografiar i agrupar fàcilment en un sol document  una gran quantitat de papers.

  • La càmera integrada a les Tablets és de gran qualitat

A mesura que els models de tauleta han anat evolucionant, les seves càmeres han anat millorant en qualitat.

  • Les aplicacions de les tauletes són més econòmiques i d’una excel·lent qualitat

La quantitat i varietat d’Apps educatives a l’App Store i Google Play és enorme i a preus molt per sota de les aplicacions de l’ordinador. La dificultat és  conèixer aquelles aplicacions que valen el seu cost i en aprendre a integrar.

  • La Tablet s’encén i s’apaga més ràpidament.

Les tabletes en general et permeten posar-te a treballar amb un sol toc, ja que no cal tancar les aplicacions. Una tauleta tampoc requereix que l’apaguis amb la freqüència d’un portàtil i, quan hagis de fer-ho, el reinici és més ràpid. Igualment és més ràpid i fàcil instal·lar, des instal·lar i actualitzar qualsevol aplicació en la tauleta que a l’ordinador.

Inconvenients

  • La pantalla de les tablets és més petita que la de l’ordinador

Si estàs acostumat a treballar amb una pantalla de 38 cm en diagonal i passes a una rajola de 24 cm, potser et costi adaptar-te a les noves dimensions.

  • Les tablets tenen un espai d’emmagatzematge molt inferior

Les tauletes ofereixen un espai d’emmagatzematge molt inferior a la capacitat d’un ordinador.

  • El teclat de la tauleta és virtual i petit

El teclat de la tauleta ocupa una part de la pantalla, el que pot resultar molest a l’hora de realitzar un llarg escrit en una pantalla ja més petita. Una altra possible solució és recórrer a un teclat físic i connectar-lo a la tauleta per Bluetooth.

  • Treballar amb diverses aplicacions alhora és menys intuïtiu en les tauletes

Mentre que a l’ordinador disposes a la pantalla de diverses finestres flotants amb diferents aplicacions obertes a les tauletes s’alterna entre aplicacions obertes, que no estan visibles en una sola pantalla.

 

Explorem?

Continuem recomanant  pàgines web  on podem trobar recursos didàctics per treballar de manera digital i interactiva amb els nostres fills tant a l’ordinador i la tauleta sensible com als smartphone o tablets. Aquesta vegada us proposem  un joc divertit pels infants i amb moltes possibilitats creatives  i de coordinació.

Fíodor