EDITORIAL Butlletí Informatiu Lligams 76 (febrer 2017)
Robòtica educativa a l’Educació Infantil
Si posem dins una poció màgica Part de la tecnologia aplicada barrejada amb l’entusiasme i l’esperit creatiu dels nostres petits alumnes, tot guarnit amb una mica d’il·lusió i molta curiositat obtindrem com a resultat l’aplicació d’un nou procés tecnològic a l’aula; és el torn de la ROBÒTICA EDUCATIVA.
De nou la tecnologia a disposició dels nostres petits per tal d’acompanyar-los i fer més àgil i divertit el camí per assolir nous aprenentatges.
Tot un seguit d’ordres senzilles que seran proposades pels alumnes i executades de manera fidel pels seus amics Les abelles Robots. Treballarem molts aspectes com les estructures lingüístiques, el treball en equip, les competències lògico-matemàtiques, l’autonomia i la iniciativa personal, lingüística i audiovisual, entre moltes altres… i de retruc, ens facilita l’aprenentatge de l’anglès amb instruccions bàsiques com Go! Start! Pause!…
Observarem doncs que, l’objectiu principal de la Robòtica Educativa en les primeres etapes de l’ensenyament no és la formació de futurs enginyers o programadors, tot i que alguns d’ells potser ho seran. Aquesta però, els ajudarà a desenvolupar altres habilitats que completaran el seu esquema d’aprenentatges en aquest moment del seu desenvolupament personal i creatiu en un futur.
La robòtica, per tant, està integrada en els processos d’ensenyament-aprenentatge perfectament harmonitzada amb la resta de metodologies tecnològiques integrades a l’aula com són la utilització des ordinadors, de les tauletes, la Smart Table a través d’unes aplicacions i programaris adequats.
Estem a la primera fase de treball, la base del qual és el descobriment i aprenentatge partint de l’assaig-error, valorem positivament els resultats en l’aplicació de la metodologia tant a nivell individual com col·lectiu. Tot i que, cal destacar també l’alt nivell de satisfacció dels alumnes en arribar al seu propi objectiu. Els permet dirigir de manera autònoma el seu propi procés d’aprenentatge, on i com hi vull arribar.
Finalment, alumnes, famílies i comunitat educativa, us vull convidar a fer un seguiment de les activitats que hem desenvolupat i que al llarg del curs realitzarem a diferents àrees utilitzant els nostres Bee-bots. Animar-vos a formar part activa en un futur immediat per poder continuar aquest projecte de Robòtica Educativa al llarg de les diferents etapes curriculars i així obtenir el un benefici òptim fruit de la seva aplicació en els processos d’ensenyament aprenentatge.
Per acabar m’agradaria compartir dues frases que, si més no, conviden a la reflexió.
“El futur te molts noms. Pels dèbils, és el que no podem aconseguir. Pels que tenen por, el desconegut. Pels valents és l’oportunitat.” Victor Hugo (1802-1885)
“Els nens no tenen passat ni futur, per això gaudeixen del present, cosa que gairebé mai ens passa a nosaltres.” Jean de la Bruyère (1645-1966)
Germma Martín Martínez
(Tecnologia aplicada al coneixement-Ed. Inafntil)
No Comment