Col·legi Sant Josep – Mètode Phonics (Anglès a Infantil)

El mètode Phonics va néixer al Regne Unit per donar resposta a nens i nenes amb dificultats d’aprenentatge. Aquest mètode ajudava els alumnes que no aconseguien aprendre a llegir i a escriure al mateix ritme que la resta del grup a través de gestos units a sons.

L’objectiu del nostre projecte Phonics és millorar la iniciació a la lectoescriptura en llengua anglesa basant-nos en la correcta pronunciació dels fonemes. Hem implementat aquest mètode en l’etapa infantil ja que està demostrat que l’adquisició d’una llengua estrangera és molt més eficaç a aquestes edats. La morfologia física dels infants presenta, d’una banda, una major plasticitat a les cordes vocals que permet produir sons no habituals en la llengua materna i, de l’altra, una major plasticitat neuronal que facilita l’adquisició de nous coneixements.

El mètode fonètic sintètic ensenya als nens i nenes de manera multisensorial, és a dir, a  través d’imatges, moviments i sons. Els infants aprenen un gest per cada un dels 42 sons que formen el sistema fonètic anglès. Podem dir que és un mètode molt motivador tant per a l’alumnat com per al professorat, que pot comprovar com els alumnes milloren i adquireixen les habilitats necessàries. La presentació dels sons segueix un ordre específic, que no és l’alfabètic, sinó un ordre basat en la freqüència d’ús i de formació de paraules. Així, amb la presentació dels primers 6 sons es capacita els nens i nenes en la formació de paraules des del principi. Els sons es presenten en grups de 6 i en l’ordre que indica la següent imatge.

Mètode Phonics

Cadascun d’aquests sons va acompanyat d’uns gestos que ajuden a recordar els sons en qüestió. A més, s’acompanyen d’unes cançons que capten l’interès i l’atenció dels infants. A part dels 42 sons que componen l’abecedari, s’inclouen els digrafs, és a dir, els sons representats per dues lletres, com ara sh, th, ai i ue. Una vegada apresos tots els sons, s’ensenya com es formen i escriuen les lletres. A continuació, es passa al blending o, dit d’una altra manera, la unió de sons aïllats per aconseguir la formació de paraules noves començant per paraules que segueixen el model cvc (consonant-vocal-consonant) i en les quals la llengua anglesa és especialment rica, per exemple, sat, sit, pan, pin o pat. Després, es presenta la segmentació, això és, identificar els sons en paraules. És a dir, que els alumnes aprenen a diferenciar cadascun dels sons que formen una paraula, per exemple, c- a- t. Per aconseguir-ho, se’ls ajuda físicament associant cada so amb un cop al llarg del braç que els ajuda a visualitzar el procés. I, finalment, cal destacar un altre aspecte particular del mètode Phonics: la inclusió  de les denominades tricky words, les paraules amb truc. Es tracta d’unes paraules que no es llegeixen seguint les regles fonètiques que s’estan ensenyant sinó que s’ensenyen de forma separada perquè s’aprenguin de memòria. Són paraules fonamentals per a la formació de frases, entre les quals es troben els pronoms o altres paraules com, per exemple, I, you, me, we, eight.

Creiem que l’aplicació del mètode Phonics a l’etapa infantil és crucial perquè els nostres alumnes puguin aprendre a llegir i resoldre molts problemes com la correcta pronunciació des d’un bon principi o l’aprenentatge exitós de paraules difícils. Tanmateix sabem que el valor d’aquest mètode va molt més enllà ja que aporta una base sòlida per a l’aprenentatge futur a llarg termini i facilita l’ortografia en edats posteriors.