EDITORIAL Butlletí Informatiu Lligams 73 (primavera 2016)

LA FORÇA DE LES PARAULES

Queden lluny aquelles primaveres revolucionàries del 2011, on molts ciutadans de països àrabs reclamaven als seus governs noves polítiques d’obertura, tenint en compte el feble teixit democràtic de les seves societats.

Síria, fou un d’aquests pobles que anhelava aquest somni de llibertat. Aquelles reivindicacions, foren la punta de llança de l’inici d’un conflicte armat que enfrontà l’exèrcit rebel pro-democràtic amb l’exèrcit del règim sirià del president Baixar al-Àssad, que es mostrà reaci a qualsevol canvi.

Després de cinc anys, el conflicte bèl·lic continua. A més a més, s’hi han afegit nous actors a la guerra, entre ells Estat Islàmic, l’exèrcit kurd i tota una sèrie de coalicions internacionals que actuen de forma independent, entre les quals destaquen les liderades pels Estats Units i la Federació Russa.

A dia d’avui, el final del conflicte es veu molt lluny. La història ens demostra que aquestes intervencions estrangeres, no fan més que empitjorar el panorama. Tant és així, que l’actual situació al país és totalment crítica; ciutats on no entren aliments des de fa mesos, assassinats constants i premeditats de civils, falta de medicaments i un llarg etcètera que fan d’aquest tros de terra, una gran presó on hi regna el drama humanitari.

Així doncs, la conseqüència immediata d’aquest conflicte ha estat l’arribada a Europa de molts ciutadans sirians que fugen de la guerra. Personalment, considero lamentable i imperdonable, l’actuació de la majoria d’estats de la Unió Europea, que no han sabut donar resposta a la greu situació que es viu a Síria i que s’ha traduït en la crisi de refugiats més greu des de la II Guerra Mundial.

Però per sort, les iniciatives ciutadanes al marge de qualsevol govern estatal, ens demostren l’enorme diferència de sensibilitats entre els nostres mandataris i el poble ras. Un clar exemple és la iniciativa que va realitzar el Col·legi Sant Josep, una campanya de recollida d’ajuda humanitària destinada a aquelles persones que per decisió pròpia o perquè no tenen una altra alternativa, es queden a Síria lluitant per un futur més lliure a la seva terra.

El Col·legi Sant Josep, juntament amb les entitats que donen suport al poble sirià volem agrair-vos  la vostra col·laboració i solidaritat amb la recollida d’aquests productes.

Visca la llibertat del poble sirià.

Julià Poveda

(Professor de català i literatura catalanes)