Butlletí 1 – Alimentació i Ciberassetjament

El que els pares feu a casa és important per a l’èxit escolar dels fills.

En educació, tenim la tendència a centrar-nos en la implicació dels pares que podem veure: pares que col·laboren amb l’escola, pares que participen en comitès, pares que lluiten pel canvi, etc.

Però trenta anys de recerca internacional demostren que allò que els pares fan a casa és el més important per a l’èxit de l’alumne. La qüestió, doncs, és com podem passar als pares el missatge sobre el compromís que més importa? Enlloc de centrar tots els esforços en aconseguir que els pares vinguin a l’escola, les escoles han de desenvolupar millors maneres de comunicar-se amb els pares a casa. Els pares han de saber que més important que la col·laboració, que limitar el temps de veure la tele o fins i tot, que controlar els deures, hi ha quatres coses que poden fer que poden marcar una gran diferència: tenir altes expectatives envers els seus fills, parlar-los cada dia de l’escola; ajudar-los a crear bons hàbits i actituds de treball i llegir-los o llegir amb ells tant sovint com sigui possible i durant el màxim de temps possible.

L’alimentació té un paper clau en la prevenció de refredats, constipats i grips.

Moltes de les malalties respiratòries comunes que pateixen els nens durant els mesos de fred es produeixen per una gran varietat de virus, i apareixen per contagi, que es propicia més per una baixada de defenses que no pas per les condicions meteorològiques.

Els nens menors de 5 anys són els que més es contagien, i ho fan de forma repetida, de mitjana entre 3 i 5 cops l’any.

Com que la majoria d’aquestes malalties estan originades per virus no es tracten amb antibiòtics, a menys que se sospiti que l’origen és bacterià. Aquests virus sempre estan presents, però quan baixen les temperatures es produeixen més aglomeracions de persones tant sanes com malaltes, com per exemple a les classes. En el cas dels nens, tenen un sistema immunitari per sí sol menys preparat per fer front a aquest virus.

Per aquest motiu, és molt important protegir i enfortir el sistema immunològic dels nens petits, i l’alimentació és un factor clau per reduir constipats i altres malalties típiques de les estacions fredes.

Pots ajudar els teus fills a prevenir situacions de ciberassetjament.

En aquesta guia editada pel departament d’Ensenyament trobareu informació i recursos per saber què és el ciberassetjament, com detectar si el vostre fill o filla el pateix i com podeu col·laborar per fer-hi front.

En el context familiar, la relació que teniu amb els vostres fills i la manera en què els eduqueu influeixen en les relacions que ells tenen amb els seus companys.

Què és el ciberassetjament?

El ciberassetjament entre iguals o ciberassetjament escolar és l’assetjament que es duu a terme utilitzant eines tecnològiques, és a dir, es dóna quan un nen o un jove és agredit psicològicament, de manera continuada en el temps, per un o diversos individus, utilitzant Internet, mòbils… A part dels mitjans tecnològics utilitzats, el ciberassetjament té altres aspectes que són importants de considerar:

L’accés il·limitat a les víctimes: en qualsevol lloc i a qualsevol hora.

L’anonimat: és molt fàcil amagar la identitat i inclús enganyar fent-se passar per algú altre.

La rapidesa i la immediatesa en l’impacte i la difusió de l’agressió.

L’elevat nombre de possibles “espectadors”.

La persistència de l’agressió, ja que una imatge o un comentari penjat a Internet pot mantenir-se tota la vida.

L’agressor no veu els danys causats ni pot controlar-ne l’abast i això li dificulta saber quan parar.

(Informacions del Web del departament d’Ensenyament Família i Escola)